Litt om spanksrør

Spanskrøret er antakeligvis godt kjent for de fleste, i hvert fall av den eldre garde. Det var denne kjeppen den gamle lærerinnen truet med allerede på barneskolen… Det er slutt på det i skolesammenheng, men spanskrøret er godt utbredt i SM miljøet, og er et foretrukket arbeidsredskap for de som foretrekker litt mer enn et lite klaps på baken…

Mange tror at spanskrøret er laget av bambus. Det er feil, et spanskrør er laget av et materiale som heter ratten.
Det ligner på bambus av utseende, men til forskjell fra bambus er det ikke hult, noe som gjør det langt mer stabilt.
Et spanskrør har normalt en diameter på 8mm, men det finnes både tynnere og tykkere utgaver. Husk at et tynnere rør vil gjøre mer vondt enn et tykkere rør. (Enkel fysikk, kraften pr mm2 øker med mindre overflate) Lengden er 70-80 cm, men noen foretrekker rør helt opp til en meter.
Her må man huske at et lengre rør er vanskeligere å «styre» enn et kort rør, samt at et lengre rør får større hastighet under slagets gang og dermed gir et kraftigere slag.
Det er svært få butikker i Norge som selger gode spanskrør, men de fleste velutstyrte SM butikker, i hvert fall i utlandet, kan vanligvis være behjelpelige.
Dersom noen forsøker å prakke på deg et bambusrør, forlat butikken uten å handle noe som helst.

Bambus (og ratten) kan dersom det sprekker/går i stykker flise seg opp. Disse flisene er skarpe som kniver og kan gi skader som kan være til dels svært alvorlige

Når man kjøper et spanskrør må man før bruk sjekke det for fliser eller skarpe kanter. Litt fint sandpapir bør man også ha for hånden.
Dessuten bør man legge røret i varmt vann i noen timer (et badekar er perfekt) slik at det får trukket godt med vann…
Dette er viktig for at røret skal ha den spensten det trenger. Etter endt opphold i vannet kan man rette ut eventuelle bøyer/kroker ved å sette det i spenn.
Det anbefales også å smøre inn røret med vanlig matolje eller vaselin, for å forhindre at spanskrøret tørker ut for fort.
Vannbehandlingen må man gjenta fra tid til annen, når man kjenner at det kan være behov for det.

Å bruke et spanskrør krever, i likhet med andre pisker, at du vet hvor hardt du slår og hvor hardt du får lov å slå. Siden det er såpass tynt, kan det selv ved lette slag gi stor effekt. Spanskrøret egner seg heller ikke til bruk over hele kroppen.
Rumpa er det tryggeste stedet, dette området er lett å treffe, det er mykt og det er minst fare for å kunne forårsake noen skade.
Bena og lårene må man være forsiktig med, for her er det tynnere hud og det kan fort oppstå flenger.
I føttene er det en mengde små ben som lett kan skades dersom man ikke er ekstremt forsiktig. Slag her bør overlates til de som er eksperter på området.
Det samme gjelder bryster og kjønnsorganer, dette er områder hvor man må være svært forsiktig…
Så, konklusjonen er at med mindre du har lang erfaring med andre pisker: Hold deg til den kjøttfulle rumpa, i hvert fall frem til du/dere har fått en del erfaring med redskapen.