Fetishisme

Det hevdes at alle mennesker har en eller annen fetish. Antakeligvis er det sant. Vi har kikket litt på hva ordet betyr og hvor det kommer fra….

Ordet fetish oppsto rundt 1600 og har et religiøst opphav. Det kommer fra portugisisk, feitico og betyr faktisk «hellig gjenstand». Feitico ble brukt av kristne som en felles betegnelse på jordiske etterlevninger etter helgener, og andre religiøse gjenstander som hadde åndelige eller magiske egenskaper. Portugiserne tok med seg ordet til Afrika og ble der brukt om alle magiske gjenstander, gudebilder og trolldomsritualer, men hvor fikk portugiserne ordet fra? Som så mange andre ord har det sitt opphav i Latin, nemlig ordet facticius, som betyr noe helt annet, nemlig å fremstille eller produsere. Feitico ble til fetish på engelsk, et ord vi nordboere har adoptert.

Som så mange andre ting forbundet med sex, så har også fetishisme vært betegnet som en sykdom, en sykdom som kunne være alvorlig nok til å bli sperret inne på et asyl resten av livet.

Litt mer om hva fetishisme egentlig er: Den første som brukte ordet forbundet med en psykisk lidelse var den franske psykologen Binet, rundt 1850.
Fetishisme er i all hovedsak tilknyttet seksuell tenning, man er dermed ikke nødvendigvis en bilfetishist fordi om man liker å se på pene biler. Om man derimot fantaserer om å ha sex i de bilene man ser på, stiller saken seg helt annerledes.
I nyere tid har vi fått et mer nyansert syn på hva fetishisme er, samtidig som vi har oppdaget at det egentlig er helt normalt. Det er først når det blir alt overskyggende og det seksuelle ikke lenger fungerer uten en viss grad av fetishstimulans det blir et problem.

Det finnes en rekke måter å «kurere» fetishisme på, men her er det på sin plass å henvise videre til fagkyndig personell. En familieterapeut, psykolog, eller lege kan helt sikkert henvise deg videre. For enkelte er det heller ikke da et problem, siden en del finner sin like som deler de samme fetishene.
Menn er i høyere grad enn kvinner opptatt av det visuelle, menn har gjerne en svakhet for høye heler eller undertøy. Kvinner er oftere opptatt av en myndig stemme, eller stemningsskapende ting som stearinlys eller en vakker solnedgang.

Om fetishisme er en liten ting verdt å merke seg: De færreste tenner på et par sko i skohyllen, eller en uniform som henger på en kleshenger.
Det er først når plagget sitter på en person det har noen effekt. Det er nyttig å vite for kvinner som frykter sin manns fetishisme, frykten for å bli erstattet av et par sko er ubegrunnet, siden hun er en like viktig (viktigere) del av hans fantasi enn skoene alene. Om man kjenner sin partner fetisher kan det være en måte å berike sexlivet på.
Om han f.eks. liker å se henne i høyhælte sko, kan det være en ide for henne å overraske ham på soverommet iført høyhælte sko og lite ellers.

Vanlige fetisher:

Sko: spesielt menn tenner ofte på sexy sko, gjerne med høye hæler. Høye hæler gjør også at hele kroppsholdningen endres, brystene kommer mer frem og musklene i bena strammes, samtidig som leggene ser lengre ut. Kvinner kjenner til hva skoene gjør og er ofte veldig beviste det når de kjøper sko.

Undertøy: Både menn og kvinner tenner på sexy undertøy, de fleste tenker ikke over det, de tar det lille under som en selvfølge.

Kroppsdeler: Også her er både menn og kvinner representert, menn ser ofte på rumpe, pupper, mave osv før de ser på ansiktet. Et faktum er at kvinner er ikke stort bedre, mange av dem ser på akkurat de samme tingene.

Uniformer: Her er kvinner overrepresentert i forhold til menn. Et faktum enhver politimann er villig til å underskrive på.

Spesiell bekledning: Lakk, lær og latex er materialer som brukes til å lage de mest fantasifulle kreasjoner. Både menn og kvinner er representert. Kvinner tenner oftere på å ha det på seg, enn å se på det, noe menn på sin side vet å sette pris på.
Det finnes også en rekke mindre vanlige fetisher, som gummistøvler, bleier osv