Del 3: Ord og utrykk

Om man er nysgjerrig på SM og er interessert i å lese litt mer om det, så vil man møte en del ord og uttrykk som man kanskje ikke har vært så mye borti før.
Denne listen er på ingen måte komplett.

Bondage: En måte å begrense en annen persons mulighet til å bevege seg på. Det kan være å binde fast personen til noe, eller binde armer og ben slik at vedkommende mister en større eller mindre grad av sin bevegelsesfrihet.

Dominant: En person som har en dominerende (bestemmende) oppførsel.

Å dominere: Å bestemme over andre.

Underkastende/submissiv: Underdanig person som underkaster seg en dominant og lar seg dominere.

Sadisme: Pervers tilbøyelighet til å nyte å være ond, ønske å påføre andre smerte, fysisk eller psykisk, eller (mest vanlig) å oppnå seksuell tilfredstillelse ved å påføre andre smerte. Ordet har sin opprinnelse fra Marquis de Sade som døde i 1814.

Masochist: Person som finner seksuell tilfredstillelse i å misbrukes fysisk, psykisk eller seksuelt. Ordet har sin opprinnelse etter Leopold von Sacher-Masoch, en tysk forfatter som døde i 1895.

Sadomasochisme: Når en sadist og en masochist sammen tenner seksuelt på å spille ut sine respektive roller som sadist og masochist.

Slave: Kjent for de fleste, her brukt om den underdanige (masochistiske) personen i et Mester/slave-forhold.

Mester: Kjent for de fleste, her brukt om sadisten i et Mester/slave forhold.

Switch: Person som både kan tenne på å dominere og å bli dominert (liker begge rollene).

Collar: Et ord man garantert kommer borti om man leser engelsk litteratur om SM. Betyr ganske enkelt halsbånd.

Gag: Ment for å få den underdanige til å tie. Kan være laget i skinn, plast, silikon eller gummi.
Finnes i et utall varianter.

Strapping:
kalles det ofte når man bruker f.eks. et belte til å slå med…
– avgjort noe for dem som tenner på smerte; altså de som er rene masochister («pain-sluts»)

Paddle: Et redskap for fysisk straff eller SM-lek («spanking»), av tre, hardplast eller lær, med form som ei lita padleåre.

Hersker/herskerinne: Betegnelse på dominant mannen/kvinnen i et SM-forhold.

Pro Domina: Dominant kvinne som dominerer andre mot betaling, normalt uten noen form for faktisk sex og de fleste pro dominar regner ikke seg selv som prostituerte,

Topp: Annet navn på den dominante.

Bunn: Annet navn på den underdanige.

Facesitting: Erotisk SM-lek der den dominante bokstavelig talt sitter på ansiktet til den underdanige, normalt er det kvinner som sitter, men også menn kan ha den dominante rollen.

Fetisj, fetisjisme: Seksuell tenning på spesielle objekter. kan spenne fra ting som sko, til komplette antrekk.

Figging: Innsetting av ingefærrot eller til og med pepper i endetarmen. Dette gir en intens, brennende følelse. Det påstås at figging ble brukt på hester foran hestevisninger, for å få hestene til å holde halen høyt.

Wetsex: Betyr ikke som enkelte faktisk tror å ha sex i dusjen eller badekaret. Derimot er det leker som innbefatter urin. Egentlig ingen sammenheng med SM, men mange forbinder det med det allikevel .

Golden showers: Samme som wet-sex. Husker du Bobby Brown låta? » I can take about an hour on the tower of power ‘Long as I gets a little golden shower»

Total Power Exchange (TPE):
Total maktovergivelse. Forenklet sagt det at den dominante har all makt i et forhold.
Ofte brukt i fobindelse med utrykket 24/7 som henviser til at det gjelder 24 timer i døgnet, 7 dager i uken, altså hele tiden.

Painslut: Betegnelse på ekstreme masochister som liker og tåler mye smerte.

Vanilje (vanilla): SM’ernes betegnelse på folk, klær og situasjoner som ikke har noe med SM å gjøre. Dette ordet blir brukt ganske mye for å skille mellom SM’ere og andre folk, også i Norge.
Det finnes også et tilsvarende ord for å betegne SM’ere, nemlig «sjokolade», men det blir brukt i mye mindre grad.

Slavekontrakt: Kontrakt mellom «slaven» og hersker/innen som regulerer visse forhold i samlivet mellom dem. Det er lite trolig at slike slavekontrakter er juridisk bindende, men mange SM’ere foretrekker likevel å formalisere forholdet seg imellom med slike kontrakter.
En slik kontrakt ligger som PDF under «ressurser» på denne nettsiden.

Shibari: Japansk bondage, det brukes mye tau og hele kroppen bindes.
En form for kunst og personer som er bundet kan ofte minne om et kunstverk.

Fetish: Å tenne på en spesiell ting; det kan være alt fra store pupper til bleier. De fleste av oss har en eller annen fetish. Noen er så opphengt i det at det faktisk er den eneste måten de kan oppnå seksuell tenning på.

Fetishist: Person med en fetish.

Mentor: Ofte brukt om Mesteren i et dominant forhold, en læremester (lærer).

Stopp-ord: Ofte brukt i et sadomasochistisk forhold. Brukes av en underdanig når han/hun har nådd sin grense, dvs. ikke klarer å ta imot mer av sin Herskers straff, eller når han/hun må ha en pause, f.eks. pga at et tau ligger feil. Vanlige ord er rød for stopp, rosa for pause.

Andreaskors: Krysskors ( X ) oppkalt etter apostelen Andreas. Brukes i SM til å binde underdanige/masochister opp på under SM-lek.

Branding: Brennemerking, i enkelte forhold merkes den underdanige med et symbol.
Ofte, men ikke alltid, i sammenheng med TPE.

Scarring: Skjæring med kniv i huden for å danne mer eller mindre dekorative arr.

Rollespill: En viktig del av SM. Mange lever ut seksuelle fantasier og tar på seg roller i disse fantasiene, men rollespill er utbredt også i miljøer og former som ikke henspeiler på SM.

Cat o’nine tails: Pisk, opprinnelig brukt som strafferedskap i den britiske marinen, nå vanlig redskap i SM, en pisk med flere tynne snorer (haler) Det finnes varianter med knuter i enden av hver hale og også noen med tyngre metallbiter innsydd i hver ende.

Dungeon: «Fangehull». Brukes ofte som betegnelse på et eget rom som er innredet til SM og brukes til SM-aktivitet.

Edgeplay: Samlebetegnelse på SM-lek som kan ha ekstra stor risiko. Dette kan for eksempel være lek som inneholder blod, permanente kroppsforandringer, kniver og ild.

Elektro-lek: SM-lek med (svak!) strøm. Elektro-lek er lite risikabelt hvis det blir utført på forsiktig måte, men det bør ikke gjøres med folk som har hjerteproblemer.
I elektro-lek benyttes utstyr laget spesielt for dette formålet, gjerne slike TENS enheter, man benytter IKKE hjemmelagede løsninger man plugger i stikkontakten.

Ydmykelse: En viktig del av SM-opplevelsen for mange sadomasochister. Mange, men ikke alle, underdanige SM’ere tenner på ulike grader av ydmykelse.

Noen forkortelser:
BD: Bondage og disiplin
DS: Dominans og underkastelse (Submission)
SM: Sadisme og masochisme
OTK: Forkortelse for «over the knee» – posisjonen over fanget som masochister ofte blir lagt i for spanking, kan også henvise på other world kingdom
TPE: Total Power Exchange
CBT: Cock & Ball Torture

Det finnes mange flere, men dette er et utvalg av de ord og utrykk som er mest vanlige.