Del 14: Ordet SM

SM, de to bokstavene tjener som forkortelse for Sadomasochisme over hele verden.
Hva sadomasochisme er vet antakeligvis de fleste, men de færreste vet hvor utrykket stammer fra.

Sado kommer fra Marquis de Sade, en fransk forfatter og greve som levde fra 1740 til 1814.
Hans favoritt beskjeftigelse var å misbruke prostituerte kvinner seksuelt, noe han ble idømt flere fengselsstraffer for. Han var gift, men fikk ikke utløp for sin legning med sin hustru.
Hun aksepterte allikevel at han var slik og valgte å bli hos ham på tross av at hun kjente til hva han gjorde med prostituerte.
Muligens har det en sammenheng med at en skillsmisse i de tider var en større skandale enn de Sade kunne greie å stelle i stand på egenhånd.

Det som nok er årsaken til at vi minnes ham er dog ikke at han misbrukte kvinner seksuelt, det er noe enkelte menn har bedrevet i 100 vis av år, men han skrev bøker om det.
De Sade var forfatter, eller likte i hvert fall å kalle seg selv det.
Han skrev bøker som i all hovedsak handlet om seksuelle handlinger hvor den ene part oppnådde seksuell nytelse og tilfredsstillelse gjennom å påføre noen andre smerte.

Han opplevde aldri noen anerkjennelse, det var først mange år etter hans død at hans bøker gradvis begynte å bli populære.
Marquis de Sade er en person som i senere tid har fått sitt liv filmatisert og vi har viet en egen artikkel til ham på erotikknett.no hvor vi kikker litt nærmere på hans liv og leven.
Han sies å være opphavet til ordet sadism som er den første halvdelen av sadomasochism….

Leopold von sacher-Masoch har fått «æren» av å være opphavet til masochisme.
Utrykket dukket først opp i medisinsk litteratur rundt 1893, som en betegnelse på en sinnslidelse.
Leopold von sacher-Masoch tilbrakte selv deler av sitt liv på asyl for sin legning.

Leopold von sacher-Masoch ble født i Østerrike i 1836.
Han ble oppfostret på historier fortalt av hans «dagmamma» om vold, blod og makt. Han satte spesielt pris på hennes fortellinger om hvordan kristne martyrer ble torturert og drept i tidligere tider.
Hans far var politisjef og fortalte gjerne sin vitebegjærlige sønn om dagens hendeler på jobben. Hans far var også en dyktig eventyrforteller, noe som resulterte i ganske fargerike og overdrevne beskrivelser av hva som skjedde ute i gatene.
Det er de som hevder at han ble seksuelt misbrukt av sin far, men det er bare påstander som vanskelig kan bevises.
De ryktene kan like gjerne ha oppstått mange år etter hans død i den tiden psykologene var av den mening at alle som viste det minste tegn på masochistiske trekk MÅTTE ha blitt seksuelt misbrukt, hvordan kunne de ellers like det?
Kjent er det i hvert fall at han etter hvert utviklet en drøm som kom til å forfølge ham hele livet, hvor han ble torturert, plaget og misbrukt av flere kvinner.
Leopold von sacher-Masoch begynte etter hvert å skrive og hans ding mot underkastelse ble ett viktig element i hans historier.
Mest kjent er roman er «Venus im pelz», venus i pels.
I denne boken kommer hans fantasier tydelig frem, korsetter, sexleketøy og pisker blir flittig brukt.

Leopold von sacher-Masoch giftet seg to ganger, hans første hustru var mer enn gjerne med på hans leker, hans andre hustru fikk ham sperret inne på asyl.

Han døde av hjertesvikt i 1895 og hans navn var allerede blitt udødeliggjort i medisinsk litteratur 3 år tidligere, gjennom begrepet masochisme.

De to ordene ble ikke slått sammen før i 1922, til det nå så kjente utrykket sadomasochisme.