Litt om korsetter

Ekte korsetter finnes i 2 typer: Edwardianske og Victorianske. Edwardianske har som et av sine mål, i tillegg til å snøre inn kroppen, å «flatklemme» bysten; målet var en kropp som lignet mest mulig på en ung gutt, altså å fjerne det kvinnelige. Victorianske korsetter skulle det motsatte; de skulle fremme kvinneligheten.

I dag finnes både victorianske og edvardianske korsetter, uten at så alt for mange (virker det som) bryr seg om, eller er klar over, forskjellen.

Selv har jeg i mange år organisert samlebestillinger av ekte korsetter, fra Vollers, Axford og Snobz; fordelen ved å handle inn stort, er å få innkjøpspris, og jeg innrømmer det glatt: Jeg har «dilla» på korsetter!

Det 2 eldste korsettprodusentene i verden i dag, er Vollers og Axford; begge har hatt sin produksjon siden midten av 1800-tallet.

Vollers har enklere/stilrenere korsetter enn Axford; Axford har mer blonder/pynt på sine korsetter (og de er litt dyrere enn Vollers, men kvaliteten er den samme).

Både Vollers og Axford har korsetter med skåler/cuper i, men man skal være klar over at de ikke er så store, og passer best til størrelse B/C-cup.

Så er Snobz kommet til for snart 3 år siden, men lager korsetter i samme kvalitet som Vollers; de 3 som startet Snobz har alle jobbet hos Vollers i mange år. Men Vollers holder seg til helt tradisjonelle korsetter, og disse 3 ville lage litt mer moderne design, om enn i samme kvalitet, og derfor endte det med at de trakk seg ut av Vollers og startet for seg selv. Jeg har selv flere Snobz-korsetter, og de er supre i kvaliteten, samt at de har et «fresht» og moderne utseende.
Snobz har litt mer plass til bysten i sine korsetter enn Vollers og Axford har.

Selv har jeg importert korsetter på denne måten i mange år, og holdt meg til disse 3, som jeg vet har en solid kvalitet; dessverre finnes det mange firmaer som ikke klarer helt å holde den nødvendige kvalitet for at et korsett skal fungere. Men noen av dem markedsfører seg med ganske billige korstter…

Tja…- kvalitet koster. Skikkelige korsetter kan jeg skaffe fra ca 1.100 kr og oppover, avhengig av type korsett og materiale i korsettet; satin er som regel det billigste materiale, skinn det dyreste. Men selvsagt kan ALLE bestille korsetter selv, direkte fra disse sidene!

Jeg har fortsatt mitt første korsett, kjøpt for ca 15 år siden, og det er mye brukt…
– riktignok har jeg byttet snor et par ganger (fordi jeg ganske enkelt har slitt den ut), og satin-stoffet er litt mattere nå enn da jeg kjøpte det. Men se selv på plagg du har hatt i 15 år (om det, i det hele tatt, fortsatt eksisterer!), så er det nok ikke uvanlig at det er blitt litt «matt i pelsen» etter som årene går.

Det som er viktig, om man skal kjøpe seg et korsett, er at man kjøper kvalitet; korsett er et plagg som man vil angre seg om man har kjøpt en billig-modell…

Ting man skal se etter, er;

– at korsettet er sydd med flere lag stoff, som er lagt med trådretningen hver sin vei, slik at det ikke trekker og/eller strekker seg i sømmene (her syndes det alltid på billige korsetter). Et korsett skal aldri tøye seg i stoffet, i noen retning!

– at det er sydd inn «jordbånd» på innsiden, slik at ikke panelene (feltene mellom spilene) får trukket/dratt seg i forhold til hverandre (også et sted hvor billige korsetter synlig skiller seg ut)

– at hver enkelt spile er sydd inn i egen «lomme» (her slurves det ofte på billige utgaver)

– at hver enkelt «lomme» er lukket både oppe og nede slik at spilene ikke får glidd opp/ned eller komme ut av korsettet på andre måter

– at «lommene» til spilene er festet i «jordbåndet» så ikke spilene får strukket seg/dratt seg i forhold til hverandre; her syndes det omtrent alltid på billige korsetter

– at spilene er i et materiale som tåler å bøyes mye, og likevel retter seg helt ut igjen. Man vil alltid få bøy på spiler (du bøyer deg selv, gjør en brå bevegelse, sitter litt kronglete, o.s.v.) og på billige korsetter får man da en evigvarende bøy/knekk på spilen, som gjør at korsettet får en permanent knekk/vipp, inn eller ut, på de merkeligste steder, som du aldri får bort igjen. Eneste måten å sjekke dette på, er ved fysisk å bøye en spile, og se hvor godt den retter seg ut igjen; dette ser man ikke på bilder. Vollers, Axford og Snobz bruker riktige materialer her; jeg har ennå aldri sett et billig korsett som har gode nok spiler i så måte (og jeg har sett mange korsetter!).

– at stolpene foran er i stål, og brede nok til å gi den støtte til korsettet som er nødvendig; et korsett skal ha en glatt, rett overflate uten «bulker» og «valker» når man har det på.

– at hektene foran er stanset ut av selve stolpen, eller festet forsvarlig til denne på annen måte. Her syndes det igjen alt for ofte på billige korsetter

– at stolpene bak er i stål, og at hullene for snøring er stanset ut i selve stolpen. Billige korsetter har alt for ofte bare en smal stolpe, hvor hullene er innenfor denne; de vil da revne efter kort tid.

*da tror jeg at jeg har fått med det viktigste, hva kvalitetsvurdering angår*

Størrelsen på et korsett skal være mindre enn eget midjemål; hvor mye mindre, avhenger av flere ting:

a) Store jenter kan ha forholdsvis større forskjell mellom korsettmål og eget midjemål, da «mykt kroppsvev» er lettere å snøre inn. Tenk for eksempel på Ally McBeal; det er ikke mye man kan snøre inn på henne, mens man kan snöre inn mye mer på «Moskva-Marit»!
Men som en rettesnor kan man si at i gjennomsnitt bør korsettstörrelsen reduseres med ca 5 cm (svært slanke/tynne kvinner) til 10 cm («normalt» slanke kvinner) til 15-20 cm (formfulle kvinner) i forhold til midjemålet.

b) Hvor mye man selv ønsker å snøre inn

c) Hvor vant man er med å bruke korsett; når man blir vant til det, tåler/foretrekker mange strammere innsnøring

Er man kort i kroppen, bør man ikke ha et for langt korsett; da vil man få problemer med å sitte, fordi spilene går ned i lårene når man setter seg. Vollers har et nydelig korsett som heter V1844, men for meg, som er 160 cm lang, er dette et korsett jeg ikke klarer sitte med. (Ja, jeg innrømmer at jeg har 2 slike, men bruker dem kun på «coctailparties», hvor man skal stå hele tiden *ler*)

Vil man ha korsett som går ned og dekker en litt slapp mage, må man se nøye at det er et korsett som har stolper helt ned foran; mange har 3-8 cm nederst som bare er stoff, og ikke noe stivt som gir hold. Dermed vil det kun holde inn så langt stolpene går, og nedenfor der vil stoffet «vippe ut» over magen som «tyter» ut under spilene.

Skrevet av slavinnen.